Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka karkówka w sosie, która świetnie smakuje nawet na drugi dzień po podgrzaniu. Sekret maku tkwi w odpowiednio długim procesie duszenia mięsa. Dodatkowych walorów smakowych nadaje jej aromatyczny sos z dodatkiem suszonych leśnych grzybów. Mięciutka karkówka w sosie przygotowana według tego przepisu doskonale pasuje do klusek śląskich bądź gotowanych ziemniaków, do tego kiszony ogórek lub surówka z czerwonej kapusty.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2306
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18052
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2041
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2306
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18052
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2041
Składniki
Grzyby suszone wypłucz, przełóż do miski i zalej wrzącą wodą. Miskę przykryj i odstaw na około 15 min do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie odsączy grzyby. Wodę spod moczenia grzybów pozostaw w misce. Wykorzystasz ją do sosu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek mięsa oprósz z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką.
Na patelni rozgrzej olej. Plastry schabu obsmaż z dwóch stron na rumiany kolor. Do mięsa dodaj cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Następnie przełóż na patelnię namoczone grzyby i krótko podsmaż.
Na patelnię z mięsem wlej wodę spod moczenia grzybów. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Patelnię przykryj pokrywką. Mięso duś około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
W miseczce wymieszaj mąkę z 3 łyżkami wody. Gotową mieszankę przelej na patelnię z mięsem.
Miękką karkówkę w sosie podawaj z kluskami śląskimi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.