Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mielona rola da czy pieczeń? Rolada wieprzowa z faszerowaną cukinią"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone wyrób z cebulą, jajkiem, kajzerką, przypraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do burrito, wymieszaj.
Cukinię umyj, końce odetnij. Łyżeczką lub nożem wydrąż środek tak, by nie uszkodzić ścianek. Miąższ ze środka drobno posiekaj. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki, włóż do osolonego wrzątku, gotuj 5 min. Osącz, posiekaj. Paprykę wydrąż z gnia zda nasiennego, umyj, osusz. Pokrój w drobną kostkę.
Masło stop na patelni, wrzuć miąższ cukinii, kalafior i paprykę, podduś. Przypraw do smaku solą, dodaj żółtko i łyżkę tartej bułki, wymieszaj. Farszem napełnij wydrążoną cukinię.
Masę mięsną rozłóż na papierze do pieczenia. Na środku ułóż faszerowaną cukinię, oblep mięsem ze wszystkich stron, formując klops. Wierzch obficie posyp rozmarynem, ciasno owiń papierem do pieczenia. Ułóż na blasze. Piecz 80 minut w temp 180°C.
Wydrążoną cukinię zanurz na chwilę w naczyniu z wrzątkiem. Wyjmij i od razu włóż na kilkanaście sekund do naczynia z zimną wodą. Osącz i dopiero wtedy napełnij nadzieniem. Dzięki temu po upieczeniu w mięsie cukinia pozostanie zwarta i chrupiąca.
Czas przygotowania 110 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie