Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mielone kuleczki na patyku"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Składniki
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Mielone mięso wyrób z jajkiem, serem, ogórkami i czosnkiem, wsypując tyle bułki tartej, by powstała dość gęsta masa. Przypraw pieprzem i przyprawą do mielonego.
Z wyrobionej masy uformuj niewielkie kulki, obtocz w tartej bułce. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kulki ze wszystkich stron (możesz też lekko podsmażyć kulki, przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku lub na grillu). Osącz.
Pieczarki (najlepiej by były nie za duże, tej samej wielkości) obierz, oczyść. Masło stop na patelni, usmaż pieczarki na małym ogniu. Oprósz solą i pieprzem, osącz.
Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno: kulkę mięsa, pieczarkę, kulkę mięsa, pieczarkę i umyty, osuszony pomidorek koktajlowy. Szaszłyki podawaj do chleba lub pieczonych ziemniaków z sałatką ze świeżych pomidorów.
Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 6. Cena za porcję: 2,50 zł.
<strong>Przepis nadesłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie