Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone podane w pikantnym sosie chrzanowym serwowane z kaszą gryczaną. Naprawdę polecam:)
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 449
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 449
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Składniki
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpeciki i smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju na rumiano. Sos: w garnku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, przez chwilę mieszając podsmażamy . Następnie wlewamy 2 szklanki bulionu i energicznie mieszając zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy - jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy porcjami pozostały bulion. Na koniec do sosu dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mocno podgrzewamy. Mielone podajemy z sosem chrzanowym i kaszą gryczaną.