Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone zapiekane w pysznym aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym posypane żółtym serem. Danie można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1039
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 681
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1039
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 681
Składniki
Sos: papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje. Następnie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestudzenia, obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki /odrzucając twarde części przy szypułkach/ i dodajemy do papryki. Dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, bazylię, zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i blendujemy. Mielone: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem - płyn wlewamy porcjami i dodajemy go tyle ile wsiąknie w bułkę. Odstawiamy na 15 min. Do bułki wbijamy jajko, dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach cebulę i mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mielone na złoty kolor z obu stron. Do naczynia żaroodpornego przekładamy mielone, wlewamy przygotowany sos i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 25 min. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i od razu posypujemy startym żółtym serem, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 5 min. - aż ser się roztopi. Podajemy od razu po przygotowaniu z ryżem, kaszą lub ziemniakami.