Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela z gorczycą i jalapeno. Konserwa idealna do długiego przechowywania. Zapraszam serdecznie na krótki film i życzę smacznego.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5582
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5582
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Na początku mięso należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie ze schabu odrywamy warkocz przerośnięty tłuszczem, od razu można go rozdrobnić, kroimy na 2-3 cm cząstki. Pozostałem mięso rozdrabniamy i mielimy w maszynce na sitku o jak najdrobniejszym oczku trzy krotnie do większej miski aby było wygodnie podczas mieszania. Już teraz całość przyprawimy, do mięsa wrzucamy pokrojony warkocz, wlewamy wodę, dorzucamy gorczycę, czosnek, paprykę, skrobię, sól peklującą i morską, kolendrę i dokładnie mieszamy, wyrabiamy około 15 minut, po tym czasie przykrywamy miskę i odstawiamy w temperaturze pokojowej do przerobienia na 2 godziny. Po tym czasie mięso będziemy pakować do słoików, pamiętajcie aby słoiki i zakrętki były dokładnie umyte i wyparzone. Mięso pakujemy warstwami i dokładnie uklepujemy, od góry słoika należy zostawić 2 cm wolnej przestrzeni, następnie przecieramy ranty słoików wilgotną ściereczką i zakręcamy mocno każdy słoik. Już teraz popakowane i zakręcone słoiki przekładamy na blachę do pieczenia, będziemy pasteryzować w piekarniku. Osoby które nie chcą pasteryzować w piekarniku, mogą to zrobić metodą tradycyjną garnkową, czasy się nie zmieniają. W pierwszym dniu pasteryzacja będzie trwała 70 minut w temp.105 góra dół, bez termoobiegu, blachę należy umieścić na spodzie piekarnika, od piekarnika zimnego, po tym czasie wyciągamy konserwy z piekarnika na 24 godziny aby ostygły i odpoczęły, kolejna pasteryzacja już druga będzie trwała 60 minut, powtarzamy całą procedurę trzy krotnie, trzecia pasteryzacja będzie trwała 50 minut i gotowe. Tak przeprowadzona pasteryzacja to jest tyndalizacja dzięki której takie konserwy będzie można przechowywać długie miesiące, a w odpowiednich warunkach nawet i lata. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na krótki film z przepisem. Smacznego :-)