Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mięsne kąski w piwie"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1080
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 156
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1080
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 156
Składniki
Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do miseczki. Czosnek obierz, posiekaj. Piwo wymieszaj z miodem oraz musztardą. Dodaj czosnek i po łyżeczce suszonego tymianku oraz oregano.
Kawałki karkówki zalej przygotowaną marynatą. Dobrze wymieszaj. Miseczkę szczelnie przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
W tym czasie długie drewniane patyczki włóż do zimnej wody. Dzięki temu nie będą przypalały się podczas grillowania szaszłyków.
Zamarynowane kawałki mięsa nabij na namoczone patyczki. Oprósz je obficie solą. Posyp pieprzem i słodką papryką. Posmaruj olejem. Szaszłyki ułóż na tackach do grillowania. Postaw na mocno rozgrzanym ruszcie. Piecz przez 12-15 minut. Od czasu do czasu obracaj, by mięso zrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.
Gotowe szaszłyki podawaj np. z pszennym pieczywem. Wcześniej kromki chleba możesz posmarować oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i zrumienić na rozgrzanym grillu.Źródło: Naj