Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mięsne roladki z warzywami"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 197
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 197
Składniki
Krok 1
Piersi z indyka umyj, oczyść, a następnie podziel je na cztery równe filety. Groszek cukrowy oczyść, opłucz, a następnie krótko zblanszuj w lekko osolonej i posłodzonej gotującej się wodzie.
Krok 2
Plastry mięsa rozłóż na desce. Połóż na nich kawałki folii spożywczej, a następnie lekko rozbij mięso tłuczkiem (folia zabezpiecza mięso przed przerwaniem). Następnie każdy kawałek indyka oprósz lekko solą i pieprzem.
Krok 3
Na każdej porcji mięsa połóż dwa plasterki boczku, posyp je odrobiną startego sera. Następnie rozłóż na tym kilka strączków groszku cukrowego. Mięso z dodatkami zwiń w zgrabne roladki (możesz je spiąć wykałaczkami).
Krok 4
Obsmaż roladki ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Następnie podlej je winem, a kiedy wyparuje, na patelnię wlej bulion. Roladki przykryj i duś je przez ok. 20 minut do miękkości. Podaj je np. z kopytkami. Polej z sosem z duszenia roladek.
W wersji light
Gdy dbasz o linię, mięsne roladki (np. drobiowe lub wołowe) nafaszeruj tylko warzywami i ew. chudą wędliną (nie dodawaj już sera czy boczku). Roladki wystarczy udusić w bulionie lub upiec w rękawie foliowym (także podlewając je bulionem lub wodą).
Jaki sos do roladek
Może być naturalny (z duszenia), ale świetnie pasuje też pieczarkowy (np. do roladek drobiowych), chrzanowy (do wieprzowych, wołowych).
Mini – na imprezę
Na domówkę dobre są miniroladki na „raz” do ust. Zrób np. dłuższą roladę (taką, która jest smaczna też na zimno) i pokrój na kawałki. Podaj np. jak koreczki.
Z innymi warzywami lub owocami
Do mięsnych roladek śmiało możesz dodać warzywa takie jak: papryka (czerwona, żółta i zielona) czy młoda marchewka.
Świetnie sprawdzą się też liście świeżego szpinaku i brokuły. Warzywa w roladkach warto łączyć z serami, np. fetą, oscypkiem, pleśniowym czy zwykłym żółtym.
Roladki można wzbogacać też owocami – doskonałe w duecie z mięsem są np. świeże brzoskwinie, morele, gruszki, jabłka, wydrylowane wiśnie.
Słodkie, dojrzałe owoce także „lubią” towarzystwo sera, np. brzoskwinia lub gruszka – sera z zieloną lub błękitną pleśnią.Źródło: Świat kobiety