Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mięsny tort na zimno"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11970
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5115
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1423
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11970
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5115
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1423
Składniki
czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 2,20 zł
Cielęcinę oraz filet z indyka (lub inny kawałek indyczego mięsa) opłucz pod bieżącą woda, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przepuść przez maszynkę do mięsa razem z pozbawioną osłonki pasztetową.
Do rozdrobnionej w maszynce masy mięsnej wsyp łyżkę bułki tartej. Wlej dwie filiżanki mleka (po ok. 240 ml). Dodaj rozkłócone widelcem jajka. Masę starannie wyrób. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub bułki tartej.
Korniszony osącz z zalewy, odetnij końcówki, drobno poszatkuj. Dodaj do masy mięsnej razem z musztardą i łyżką drobno posiekanej natki. Masę starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Przełóż masę. Piecz ok. 60 min w temp. 180 st. Ostudź i dowolnie udekoruj.
<strong>Aneta Grzywna z Chełma</strong>Źródło: Świat kobiety