Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minestrone po polsku"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 246
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 396
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 246
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 396
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w piórka i wrzuć na suchą patelnię. Mieszając, smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Natkę umyj w całości i zwiąż bawełnianym sznureczkiem. Ziemniaki obierz, pokrój na spore kawałki. Czosnek obierz i przekrój na pół.
Zagotuj wrzątek, ok. 1,5 litra i wrzuć do niego obie mrożone zupy. Dodaj przygotowane warzywa, dynię, pieprz, 1/4 łyżeczki soli i oliwę. Zmniejsz ogień i gotuj powoli, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij pęczek natki. Wsyp do zupy parmezan i dobrze wymieszaj. Sprawdź, czy zupa jest wystarczająco doprawiona. Jako dodatek możesz ugotować w oddzielnym garnku kaszę bulgur lub dziki ryż. Znakomitym dopełnieniem będzie też grzanka z żółtym serem.
Idealny wywar krok po kroku…
•Wybór mięsa – najlepiej nadaje się mięso kury lub kurczaka, tzw. porcje rosołowe. Dobrze jest dodać kawałek mięsa wołowego, szpondru lub łaty, czyli kawałki z kością lub lekko „przerośnięte”.
•Dodatek włoszczyzny, zwłaszcza marchewki, zapewni piękną barwę. Koloru dodadzą również podsmażone na suchej patelni połówki cebuli. Możesz ugotować wywar tylko na warzywach, bez mięsa.
•Mięso włóż koniecznie do zimnej wody – wywar będzie esencjonalny! Zdejmij szumowiny i dopiero wtedy dodaj warzywa oraz przyprawy, np. listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Wywar gotuj powoli, na małym ogniu – będzie klarowny i pełen smaku.Źródło: Naj