Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minestrone po polsku"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 152
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 152
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w piórka i wrzuć na suchą patelnię. Mieszając, smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Natkę umyj w całości i zwiąż bawełnianym sznureczkiem. Ziemniaki obierz, pokrój na spore kawałki. Czosnek obierz i przekrój na pół.
Zagotuj wrzątek, ok. 1,5 litra i wrzuć do niego obie mrożone zupy. Dodaj przygotowane warzywa, dynię, pieprz, 1/4 łyżeczki soli i oliwę. Zmniejsz ogień i gotuj powoli, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij pęczek natki. Wsyp do zupy parmezan i dobrze wymieszaj. Sprawdź, czy zupa jest wystarczająco doprawiona. Jako dodatek możesz ugotować w oddzielnym garnku kaszę bulgur lub dziki ryż. Znakomitym dopełnieniem będzie też grzanka z żółtym serem.
Idealny wywar krok po kroku…
•Wybór mięsa – najlepiej nadaje się mięso kury lub kurczaka, tzw. porcje rosołowe. Dobrze jest dodać kawałek mięsa wołowego, szpondru lub łaty, czyli kawałki z kością lub lekko „przerośnięte”.
•Dodatek włoszczyzny, zwłaszcza marchewki, zapewni piękną barwę. Koloru dodadzą również podsmażone na suchej patelni połówki cebuli. Możesz ugotować wywar tylko na warzywach, bez mięsa.
•Mięso włóż koniecznie do zimnej wody – wywar będzie esencjonalny! Zdejmij szumowiny i dopiero wtedy dodaj warzywa oraz przyprawy, np. listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Wywar gotuj powoli, na małym ogniu – będzie klarowny i pełen smaku.Źródło: Naj