Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Minipizzerinki"
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 580
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 676
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 580
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 676
Składniki
75 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,30 zł • Przepis na ok. 12 sztuk
Idealne jako przekąska także na zimno. Na imprezie sukces pewny! Magdalena Kaczmarek z Poznania
Rozkruszam drożdże, łączę z 6 łyżkami wody, łyżką mąki i cukrem, mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 min. Potem do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę.
Wyrabiam ciasto do czasu, aż stanie się sprężyste i gładkie (można użyć miksera). Przykrywam ściereczką i znów odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Deskę podsypuję mąką.
Wykładam ciasto na deskę i kroję je na mniejsze kawałki. Każdy rozciągam rękami na cienkie placki. Nie wałkuję ich. Można też rozciągnąć całe ciasto i wykrawać koła pucharkiem.
Placki smaruję sosem. Piekę 15 min w temp. 240°C i 15 min w temp. 220°C. Wyjmuję, posypuję serem, układam na nich warstwami farsz, oprószam przyprawą. Zapiekam jeszcze 10 min. Posypuję natką pietruszki.Źródło: Kobieta i życie