Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mintaj w cieście imbirowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Składniki
Filety z mintaja opłucz, dokładnie osusz. Rybę lekko posyp solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Limonkę sparz, wytrzyj do sucha. Otrzyj z niej skórkę (tylko zieloną warstwę, biała część jest gorzka), a następnie wyciśnij sok. Imbir obierz, zetrzyj na tarce albo posiekaj. Wymieszaj go z sokiem oraz skórką z limonki. Dosyp mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dodaj zmielone orzeszki ziemne, żółtko oraz tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przypraw je sosem sojowym. Jeśli lubisz bardzo pikantne smaki, do ciasta dodaj także mielone chili. mieszaj mikserem, aż ciasto będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek. Przyprawionego mintaja potnij na niewielkie kawałki.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło do głębokiego smażenia. Kawałki ryby zanurzaj w przygotowanym cieście imbirowym. Od razu wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na kilka razy złożony papierowy ręcznik, aby kawałki mintaja ociekły z tłuszczu.
Gotowe rybne kąski przełóż do miseczki. Obłóż plasterkami limonki i udekoruj gałązką zielonego pieprzu. Podawaj jako przekąskę lub danie obiadowe z dodatkiem ryżu i surówki z marchewki oraz jabłka.
55 minut (plus czas marynowania); Cena porcji: 4,30 zł; Porcja: 390 kcal;Źródło: Naj