Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mintaj w piwnej kołderce"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 351
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 155
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 351
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 155
Składniki
Rybę myjemy, osuszamy, jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko miksujemy z piwem, 150 g mąki i odrobiną soli na gładkie, gęste ciasto. Dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.
Rybę nacieramy solą i pieprzem. Najpierw obtaczamy w pozostałej mące, następnie w piwnym cieście.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do średniej temperatury, nie wyższej niż 180oC. Smażymy w nim rybę z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z ryżem, frytkami lub z ziemniakami, z surówkami, sosem tatarskim, keczupem, chrzanem, ogórkami małosolnymi itp.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 3,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 185 kcal Białko 31 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia