Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mintaj w piwnej kołderce"
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 714
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 574
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 355
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3529
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 714
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 574
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 355
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3529
Składniki
Rybę myjemy, osuszamy, jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko miksujemy z piwem, 150 g mąki i odrobiną soli na gładkie, gęste ciasto. Dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.
Rybę nacieramy solą i pieprzem. Najpierw obtaczamy w pozostałej mące, następnie w piwnym cieście.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do średniej temperatury, nie wyższej niż 180oC. Smażymy w nim rybę z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z ryżem, frytkami lub z ziemniakami, z surówkami, sosem tatarskim, keczupem, chrzanem, ogórkami małosolnymi itp.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 3,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 185 kcal Białko 31 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia