Do góry

Dania główne Przepis na:

Mintaj w sosie pomidorowo – piernikowym

Mintaj w sosie pomidorowo – piernikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 901

Dodano:

Odsłon: 710

Smaczna rybka o piernikowej nucie....

Składniki

  • 2 kostki z mintaja
  • 200 ml soku pomidorowego
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • ½ bulwy fenku
  • Przyprawy;
  • 2 liścia laurowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Kilka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta oregano
  • Szczypta majeranku
  • Sól
  • Tabasco
  • Sos worcestershire
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlewamy sok pomidorowy dodajemy pokrojony fenku oraz czosnek, chwilkę dusimy na wolnym ogniu. Pieprz kolorowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz kmin rzymski ucieramy w moździerzu. Utartą mieszankę dodajemy na patelnię wraz z innymi przyprawami. Sosu worcestershire dodajemy około łyżeczki a tabasco kilka kropli <zależy czy lubimy bardzo ostre potrawy>. Wszystko musi się chwilkę poddusić. Następnie dodajemy rozmrożoną rybę < możemy użyć również innej ryby, lub świeżej>. Polewamy sosem rybę, siekamy pietruszkę i dodajemy na patelnię. Gotujemy bez przykrycia do chwili aż sos zredukuje się do minimum. <Rybę należy obrócić na następną stronę po jakiś 10 minutach i polać ją sosem>. Gotową rybę podajemy najlepiej z makaronem chińskim z dodatkiem pieczarek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń