Do góry

Dania główne Przepis na:

Mintaj w sosie pomidorowo – piernikowym

Mintaj w sosie pomidorowo – piernikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 963

Dodano:

Odsłon: 775

Smaczna rybka o piernikowej nucie....

Składniki

  • 2 kostki z mintaja
  • 200 ml soku pomidorowego
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • ½ bulwy fenku
  • Przyprawy;
  • 2 liścia laurowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Kilka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta oregano
  • Szczypta majeranku
  • Sól
  • Tabasco
  • Sos worcestershire
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mintaj w sosie pomidorowo – piernikowym

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlewamy sok pomidorowy dodajemy pokrojony fenku oraz czosnek, chwilkę dusimy na wolnym ogniu. Pieprz kolorowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz kmin rzymski ucieramy w moździerzu. Utartą mieszankę dodajemy na patelnię wraz z innymi przyprawami. Sosu worcestershire dodajemy około łyżeczki a tabasco kilka kropli <zależy czy lubimy bardzo ostre potrawy>. Wszystko musi się chwilkę poddusić. Następnie dodajemy rozmrożoną rybę < możemy użyć również innej ryby, lub świeżej>. Polewamy sosem rybę, siekamy pietruszkę i dodajemy na patelnię. Gotujemy bez przykrycia do chwili aż sos zredukuje się do minimum. <Rybę należy obrócić na następną stronę po jakiś 10 minutach i polać ją sosem>. Gotową rybę podajemy najlepiej z makaronem chińskim z dodatkiem pieczarek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń