Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko jedna z tradycyjnych świątecznych propozycji, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu danie na co dzień. Dzięki temu przepisowi krokiety z kapustą i grzybami nigdy nie wychodzą suche i zasmakują każdemu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22601
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44675
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 635
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22601
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44675
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 635
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Składniki
Dzień przed przygotowaniem krokietów, ugotuj kapustę kiszoną oraz namocz grzyby.
Przesiej mąkę, dodaj 2 jajka, mleko, wodę gazowaną, 2 łyżki oleju oraz 1 łyżeczkę soli. Zmiksuj ciasto na gładką masę i odłóż je na 30 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki na rozgrzanej suchej patelni.
Odcedź grzyby i gotuj je przez około 40 minut do miękkości. Po tym czasie odcedź je i pokój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i smaż przez chwilę na oleju. Po chwili dodaj grzyby i smaż razem jeszcze przez chwilę.
Kapustę odciśnij z wody i drobno pokrój. Dodaj do niej usmażone grzyby z cebulą. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Aby złożyć krokieta, nałóż farsz na naleśnika i równomiernie go rozsmaruj w środkowej jego części, tak aby farsz nie był nałożony na krawędziach naleśnika. Złóż krokieta w "kopertę": najpierw zawiń jeden bok składając go do środka, potem drugi, a na koniec zroluj krokieta.
2 jajka rozbij do miski, dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Złożonego krokieta namocz w jaku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.