Do góry

Dania główne Przepis na:

Mistrzowskie krokiety z kapustą i grzybami. Udają się każdemu

Mistrzowskie krokiety z kapustą i grzybami. Udają się każdemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 417 Ocena: 3906

Dodano:

Odsłon: 7325

Krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko jedna z tradycyjnych świątecznych propozycji, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu danie na co dzień. Dzięki temu przepisowi krokiety z kapustą i grzybami nigdy nie wychodzą suche i zasmakują każdemu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 5 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia krokietów
  • Bułka tarta do panierowania krokietów
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mistrzowskie krokiety z kapustą i grzybami. Udają się każdemu

Przygotowanie

  1. Dzień przed przygotowaniem krokietów, ugotuj kapustę kiszoną oraz namocz grzyby.

  2. Przesiej mąkę, dodaj 2 jajka, mleko, wodę gazowaną, 2 łyżki oleju oraz 1 łyżeczkę soli. Zmiksuj ciasto na gładką masę i odłóż je na 30 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki na rozgrzanej suchej patelni.

  3. Odcedź grzyby i gotuj je przez około 40 minut do miękkości. Po tym czasie odcedź je i pokój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i smaż przez chwilę na oleju. Po chwili dodaj grzyby i smaż razem jeszcze przez chwilę.

  4. Kapustę odciśnij z wody i drobno pokrój. Dodaj do niej usmażone grzyby z cebulą. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Aby złożyć krokieta, nałóż farsz na naleśnika i równomiernie go rozsmaruj w środkowej jego części, tak aby farsz nie był nałożony na krawędziach naleśnika. Złóż krokieta w "kopertę": najpierw zawiń jeden bok składając go do środka, potem drugi, a na koniec zroluj krokieta.

  6. 2 jajka rozbij do miski, dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Złożonego krokieta namocz w jaku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń