Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko jedna z tradycyjnych świątecznych propozycji, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu danie na co dzień. Dzięki temu przepisowi krokiety z kapustą i grzybami nigdy nie wychodzą suche i zasmakują każdemu.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 143
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 143
Składniki
Dzień przed przygotowaniem krokietów, ugotuj kapustę kiszoną oraz namocz grzyby.
Przesiej mąkę, dodaj 2 jajka, mleko, wodę gazowaną, 2 łyżki oleju oraz 1 łyżeczkę soli. Zmiksuj ciasto na gładką masę i odłóż je na 30 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki na rozgrzanej suchej patelni.
Odcedź grzyby i gotuj je przez około 40 minut do miękkości. Po tym czasie odcedź je i pokój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i smaż przez chwilę na oleju. Po chwili dodaj grzyby i smaż razem jeszcze przez chwilę.
Kapustę odciśnij z wody i drobno pokrój. Dodaj do niej usmażone grzyby z cebulą. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Aby złożyć krokieta, nałóż farsz na naleśnika i równomiernie go rozsmaruj w środkowej jego części, tak aby farsz nie był nałożony na krawędziach naleśnika. Złóż krokieta w "kopertę": najpierw zawiń jeden bok składając go do środka, potem drugi, a na koniec zroluj krokieta.
2 jajka rozbij do miski, dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Złożonego krokieta namocz w jaku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.