Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu lub jako pierwsze danie
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8699
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7327
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5014
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328017
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8699
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7327
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5014
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328017
Składniki
Kapustę pokroić, opłukać. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 5 minut. Przykryć, poddusić jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodać do kapusty, wlać wodę, zagotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet, paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przygotować zasmażkę. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok. 3 minuty, dodać mąkę, wymieszać dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelać do garnka z kapustą, wymieszać, podgrzać, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodać pokrojony koperek. Chwilę poddusić. Tak otrzymamy kapustę z zasmażką np. jako dodatek do obiadu.
Jeśli chcemy bardziej kalorycznie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki i uzyskujemy danie a`la bigos.