Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu lub jako pierwsze danie
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24415
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8923
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24415
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8923
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 715
Składniki
Kapustę pokroić, opłukać. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 5 minut. Przykryć, poddusić jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodać do kapusty, wlać wodę, zagotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet, paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przygotować zasmażkę. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok. 3 minuty, dodać mąkę, wymieszać dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelać do garnka z kapustą, wymieszać, podgrzać, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodać pokrojony koperek. Chwilę poddusić. Tak otrzymamy kapustę z zasmażką np. jako dodatek do obiadu.
Jeśli chcemy bardziej kalorycznie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki i uzyskujemy danie a`la bigos.