Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu lub jako pierwsze danie
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 65
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 180
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 329
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 568
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 65
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 180
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 329
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 568
Składniki
Kapustę pokroić, opłukać. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 5 minut. Przykryć, poddusić jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodać do kapusty, wlać wodę, zagotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet, paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przygotować zasmażkę. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok. 3 minuty, dodać mąkę, wymieszać dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelać do garnka z kapustą, wymieszać, podgrzać, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodać pokrojony koperek. Chwilę poddusić. Tak otrzymamy kapustę z zasmażką np. jako dodatek do obiadu.
Jeśli chcemy bardziej kalorycznie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki i uzyskujemy danie a`la bigos.