Sycące, pełne warzyw danie, pachnące tymiankiem:) Pięknie się prezentuje po wyjęciu z pieca.
"Moja" musaka
Składniki
- bakłażan, 1 duży
- Ziemniaki ugotowane na półtwardo, 9 dużych
- cukinia, 1
- cebula czerwona, 1
- Cebula żółta, 1
- Mięso mielone (wołowe lub mieszane, w oryginale jest jagnięcina), 60 dkg
- Śmietana 30%, 1 kubeczek
- Krojone pomidory w zalewie, puszka
- jajka, 3 sztuki
- Twardy, żółty ser, drobno starty, 3 łyżki
- czosnek, kilka ząbków
- oliwa z oliwek, 3 łyżki
- Sól ziołowa, pieprz cytrynowy, tymianek i bazylia suszone, wg uznania
Składniki
- bakłażan, 1 duży
- Ziemniaki ugotowane na półtwardo, 9 dużych
- cukinia, 1
- cebula czerwona, 1
- Cebula żółta, 1
- Mięso mielone (wołowe lub mieszane, w oryginale jest jagnięcina), 60 dkg
- Śmietana 30%, 1 kubeczek
- Krojone pomidory w zalewie, puszka
- jajka, 3 sztuki
- Twardy, żółty ser, drobno starty, 3 łyżki
- czosnek, kilka ząbków
- oliwa z oliwek, 3 łyżki
- Sól ziołowa, pieprz cytrynowy, tymianek i bazylia suszone, wg uznania

Etapy przygotowania
W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojone w półcentymetrowe plastry ziemniaki tak, by zakryły całą powierzchnię naczynia. Ziemniaki posypać solą ziołową.
Bakłażana umyć, pokroić w centymetrowe plastry, osolić i odstawić. Po kwadransie opłukać bakłażany i osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu (posmarowana patelnia) lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Bakłażany „piją” tłuszcz.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i blanszować w osolonej wodzie 5 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Doprawić ziołami i pieprzem.
Dorzucić mielone mięso, rozdrabniając je widelcem by nie zbijało się w grudki. Smażyć około 10 minut. 1.Do mięsa dodać pomidory wraz z zalewą, wyłączyć gaz.
Na ziemniakach układać plastry bakłażana, następnie plastry cukinii. Na to wyłożyć mięso z pomidorami. Naczynie przykryć i zapiekać 40 minut w 180 oC.
W miseczce ubić jajka ze śmietaną, dodać stary ser.
Po 40 minutach sos wylać na mięso i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 20 minut aż skorupka się zrobi złocista.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (12)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 155

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 440
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 155

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 440



Składniki
- bakłażan, 1 duży
- Ziemniaki ugotowane na półtwardo, 9 dużych
- cukinia, 1
- cebula czerwona, 1
- Cebula żółta, 1
- Mięso mielone (wołowe lub mieszane, w oryginale jest jagnięcina), 60 dkg
- Śmietana 30%, 1 kubeczek
- Krojone pomidory w zalewie, puszka
- jajka, 3 sztuki
- Twardy, żółty ser, drobno starty, 3 łyżki
- czosnek, kilka ząbków
- oliwa z oliwek, 3 łyżki
- Sól ziołowa, pieprz cytrynowy, tymianek i bazylia suszone, wg uznania
W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojone w półcentymetrowe plastry ziemniaki tak, by zakryły całą powierzchnię naczynia. Ziemniaki posypać solą ziołową.
Bakłażana umyć, pokroić w centymetrowe plastry, osolić i odstawić. Po kwadransie opłukać bakłażany i osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu (posmarowana patelnia) lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Bakłażany „piją” tłuszcz.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i blanszować w osolonej wodzie 5 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Doprawić ziołami i pieprzem.
Dorzucić mielone mięso, rozdrabniając je widelcem by nie zbijało się w grudki. Smażyć około 10 minut. 1.Do mięsa dodać pomidory wraz z zalewą, wyłączyć gaz.
Na ziemniakach układać plastry bakłażana, następnie plastry cukinii. Na to wyłożyć mięso z pomidorami. Naczynie przykryć i zapiekać 40 minut w 180 oC.
W miseczce ubić jajka ze śmietaną, dodać stary ser.
Po 40 minutach sos wylać na mięso i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 20 minut aż skorupka się zrobi złocista.
Coś pysznego.
Domowy pasztet najlepszy :)
Wygląda idealnie.:)
Dla mnie świetne, ja uwielbiam nerki.
świetna propozycja :)