Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące, pełne warzyw danie, pachnące tymiankiem:) Pięknie się prezentuje po wyjęciu z pieca.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 502
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 838
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 502
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 838
Składniki
W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojone w półcentymetrowe plastry ziemniaki tak, by zakryły całą powierzchnię naczynia. Ziemniaki posypać solą ziołową.
Bakłażana umyć, pokroić w centymetrowe plastry, osolić i odstawić. Po kwadransie opłukać bakłażany i osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu (posmarowana patelnia) lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Bakłażany „piją” tłuszcz.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i blanszować w osolonej wodzie 5 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Doprawić ziołami i pieprzem.
Dorzucić mielone mięso, rozdrabniając je widelcem by nie zbijało się w grudki. Smażyć około 10 minut. 1.Do mięsa dodać pomidory wraz z zalewą, wyłączyć gaz.
Na ziemniakach układać plastry bakłażana, następnie plastry cukinii. Na to wyłożyć mięso z pomidorami. Naczynie przykryć i zapiekać 40 minut w 180 oC.
W miseczce ubić jajka ze śmietaną, dodać stary ser.
Po 40 minutach sos wylać na mięso i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 20 minut aż skorupka się zrobi złocista.