Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące, pełne warzyw danie, pachnące tymiankiem:) Pięknie się prezentuje po wyjęciu z pieca.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 32
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 523
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2001
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3990
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 32
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 523
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2001
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3990
Składniki
W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojone w półcentymetrowe plastry ziemniaki tak, by zakryły całą powierzchnię naczynia. Ziemniaki posypać solą ziołową.
Bakłażana umyć, pokroić w centymetrowe plastry, osolić i odstawić. Po kwadransie opłukać bakłażany i osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu (posmarowana patelnia) lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Bakłażany „piją” tłuszcz.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i blanszować w osolonej wodzie 5 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Doprawić ziołami i pieprzem.
Dorzucić mielone mięso, rozdrabniając je widelcem by nie zbijało się w grudki. Smażyć około 10 minut. 1.Do mięsa dodać pomidory wraz z zalewą, wyłączyć gaz.
Na ziemniakach układać plastry bakłażana, następnie plastry cukinii. Na to wyłożyć mięso z pomidorami. Naczynie przykryć i zapiekać 40 minut w 180 oC.
W miseczce ubić jajka ze śmietaną, dodać stary ser.
Po 40 minutach sos wylać na mięso i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 20 minut aż skorupka się zrobi złocista.