Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus agrestowy z wanilią"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1370
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 380
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1370
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 380
Składniki
Agrest oczyść, umyj, osusz. Kiwi obierz, pokrój w kosteczkę. Melisę opłucz, listki oderwij od gałązek. Agrest i połowę kiwi przełóż do garnka.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Czubkiem noża zeskrob rdzeń.
Strączek i rdzeń wanilii dodaj od owoców w garnku. Zasyp je cukrem. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut, aby owoce puściły sok.
Garnek z owocami postaw na ogniu. Poczekaj, aż masa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj dalej około 15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
Wtedy dodaj do nich resztę kiwi oraz listki melisy. Masę owocową przypraw do smaku octem winnym (ew. sokiem z cytryny). Gotuj jeszcze 5 minut, stale mieszając.
Gorący mus przełóż do wyparzonych słoików. Mocno je zakręć. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C. Pasteryzuj przez 30 minut.Źródło: Naj