Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka pochodząca z Grecji. ziemniaki mięso mielone, bakłażan oraz beszamel
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1393
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4327
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1393
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4327
Składniki
Farsz mięsny: Na rozgrzany olej ok 2 łyżki, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek. Mieszamy aż się zeszkli, następnie dodajemy mięso. Pilnujemy aby dobrze odparowało na małym ogniu. Mieszamy dość często. Na drugiej patelni lub w garnku wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną. W momencie kiedy mięso zaczyna już nam się przypiekać dodajemy zawartość drugiej patelni czyli pomidory i paprykę. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, majerankiem , liściem laurowym, zielem angielskim, kuminem rzymskim, paprykami oraz dolewamy puszkę pomidorów krojonych oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy przykrywamy pokrywą i dusimy na bardzo małym ogniu ok. 50 minut. Od czasu do czasu mieszając.
Bakłażany kroimy w plastry ok. 5 mm, układamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą. Kiedy na plastrach pojawią się kropelki należy je po prostu zetrzeć ręcznikiem papierowym. Ten zabieg polecany jest dla osób, które drażni goryczka bakłażana. Ja osobiście nie stosuję tej metody ponieważ odpowiada mi smak bakłażana. Następnie układamy bakłażana na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C na jakieś 15 minut. Natomiast ziemniaki po obraniu kroimy na plasterki wzdłuż ziemniaka. Niezbyt grubo tak aby nam się zdążyły upiec w zapiekance. Na rozgrzaną patelnię z oliwą ok.3-4 łyżki układamy ziemniaki i opiekamy. Tu potrzeba chwili cierpliwości aby ziemniaki się nie spaliły a jednak były miękkie. Po wyjęciu z patelni można je wyłożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozgrzewamy w garnku i wsypujemy do niego mąkę ciągle mieszając aż składniki się połączą. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać jeszcze odrobinę masła. Kiedy zaczyna już przywierać do dna garnka wlewamy mleko tak ok. 1/2 litra zestawiamy garnek z ognia, ciągle mieszamy aż masa będzie jednolita. Dodajemy żółtka oraz pozostałą część mleka ciągle energicznie mieszając stawiamy z powrotem na gaz. Od tej chwili zmniejszamy płomień do minimum i ciągle mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy przyprawy pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy ok. 5-8 minut. Pod koniec dodajemy 3 garści startego sera Parmezan lub Grana Padano.
Składamy zapiekankę; Blaszka 40x24 cm wysmarowana olejem lub masłem. I warstwa ziemniaki podwójnie aby nie było prześwitów. II warstwa mięso 1/2 całości. III warstwa bakłażany. 1/2 całości . IV warstwa pozostałe ziemniaki. V warstwa mięso. Posypujemy pozostałym startym serem. Układamy bakłażany i polewamy beszamelem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 minut środkowa półka z termoobiegiem.