Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszelki z mięsem mielonym i pieczarkami

Muszelki z mięsem mielonym i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Muszelki z mięsem mielonym i pieczarkami"

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 30 dag pieczarek
  • 15 dag plasterków boczku lub szynki
  • 25 dag drobnego makaronu
  • np. muszelek
  • 2 słodkie cebulki
  • 5 dag masła
  • 20 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka keczupu
  • 15 dag startego parmezanu lub twardego żółtego sera
  • po 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • rozmarynu i kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. 1. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój na półplasterki i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy się przyrumienią, dodaj łyżeczkę masła i podduś 2 min. Posól do smaku.

  2. Pieczarki przełóż do miseczki i na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju.

  3. Podsmaż mięso i drobno posiekane cebulki. Po 5 minutach dodaj keczup i przyprawy. Wymieszaj z pieczarkami i wyłącz gaz.

  4. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wymieszaj go ze śmietaną, serem i pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem.Wyłóż mięso a na wierzchu makaron.

  5. Piecz pod przykryciem 20 min w 180o. Ok. 5 min przed końcem pieczenia odkryj naczynie.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń