Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszla nadziana szpinakiem i serem

Muszla nadziana szpinakiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Muszla nadziana szpinakiem i serem"

Składniki

  • 300 g makaronu duże muszle
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g szpinaku
  • 200 g mielonego białego sera
  • 60 g bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie.

  2. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła szklimy połowę cebuli i czosnek, dodajemy umyty, pokrojony szpinak i smażymy 4-5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jeszcze chwilę smażymy.

  3. Miksujemy biały ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Delikatnie napełniamy farszem muszle makaronowe.

  4. Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 10 minut.

  5. Sos miksujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. W sosie układamy muszle i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180oC.

  6. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,10 zł.

  7. Wartość odżywcza jednej porcji 950 kcal. Białko 19,1 g. Tłuszcz 13 g. Węglowodany 68 g.

  8. szczypta ziół prowansalskich wzbogaci smak sosu.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń