Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muszle makaronowe ze szpinakiem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Makaron ugotuj al dente (we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju). Po ugotowaniu zahartuj go w zimnej wodzie. Cebulę obierz, posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, szpinak oczyść, umyj, osusz, pokrój.
Na rozgrzanym maśle zeszklij połowę cebuli i czosnek, dodaj szpinak i smaż, aż nieco zmniejszy objętość. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym duś jeszcze chwilę.
Do miksera włóż ser, bułkę tartą, szpinak, dolej mleko, po czym wszystko razem dobrze zmiksuj. Następnie przełóż do miski i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij muszle makaronowe.
Zrób sos: na maśle lekko zeszklij resztę posiekanej cebuli, dodaj pokrojone pomidory, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i gotuj ok. 15 min.
Po tym czasie sos zmiksuj, po czym przelej go na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ostrożnie ułóż nafaszerowane muszle i zapiekaj je przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.Źródło: Świat kobiety