Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle z farszem mięsno- warzywnym

Muszle z farszem mięsno- warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 11056

Bardzo smaczne muszle z nadzieniem mięsno- warzywnym. Świetnie nadają się zarówno na kolację, jak i na obiad.

Składniki

  • makaron duże muszle 1 op.
  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 1 op. mrożonych warzyw (mieszanka chińska)
  • 1 słoiczek sosu pomidorowego (np. z warzywami)
  • 1 puszka kukurydzy
  • cebula dymka
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 20 dag sera żółtego
  • sos beszamelowy (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szkl. mleka)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Muszle ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, aby się nie posklejały.

  2. Mięso zmielić w maszynce, przesmażyć na oliwie doprawiając solą i pieprzem.
    Osobno na oliwie podsmażyć warzywa z dodatkiem maggi.
    Następnie mięso i warzywa połączyć. Dodać sos pomidorowy i poddusić ok 5 min.
    Dodać kukurydzę oraz pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
    Farsz doprawić bazylią, czerwoną papryką, oregano, curry oraz czosnkiem granulowanym.
    Jeżeli farsz jest zbyt wodnisty dodać odrobinę bułki tartej.
    Tak przygotowanym farszem napełnić ugotowane muszle.

  3. Przygotować sos beszamelowy:
    roztopić masło, dodać mąkę, kiedy straci smak surowizny, dolać mleko, zagotować i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Sosem posmarować blaszkę, na której ułożyć napełnione muszle.
    Resztą sosu polać muszle, posypać startym serem żółtym i pokrojoną cebulką.
    Zapiekać w temp. 180 st. C ok 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń