Do góry

Dania główne Przepis na:

Musztardowe kluski z dziurką

Musztardowe kluski z dziurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Musztardowe kluski z dziurką"

Składniki

  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 10 dag kaszy manny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli

  2. Ziemniaki myję, a następnie gotuję w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku. Boczek kroję w kosteczkę. Wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię, smażę chwilę. Cebulę obieram, grubo siekam, dodaję do boczku. Dokładam smalec. Smażę, dalej, aż cebula mocno się zrumieni, a boczek wysmaży na chrupko.

  3. Ugotowane ziemniaki odcedzam, obieram z łupinek, ścieram na tarce albo przeciskam przez praskę. Masę ziemniaczaną mieszam z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zagniatam gładkie, jednolite ciasto. Ręce posypuję mąką. Odrywam kawałeczki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Formuję kuleczki. Spłaszczam je i robię w każdej niewielkie wgłębienie.

  4. W garnku gotuję posoloną wodę. Kluski partiami wkładam na wrzątek. Gotuję je 5–10 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z wysmażonym boczkiem i cebulką.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń