Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Musztardowe kluski z dziurką"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
<strong>Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli</strong>
Ziemniaki myję, a następnie gotuję w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku. Boczek kroję w kosteczkę. Wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię, smażę chwilę. Cebulę obieram, grubo siekam, dodaję do boczku. Dokładam smalec. Smażę, dalej, aż cebula mocno się zrumieni, a boczek wysmaży na chrupko.
Ugotowane ziemniaki odcedzam, obieram z łupinek, ścieram na tarce albo przeciskam przez praskę. Masę ziemniaczaną mieszam z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zagniatam gładkie, jednolite ciasto. Ręce posypuję mąką. Odrywam kawałeczki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Formuję kuleczki. Spłaszczam je i robię w każdej niewielkie wgłębienie.
W garnku gotuję posoloną wodę. Kluski partiami wkładam na wrzątek. Gotuję je 5–10 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z wysmażonym boczkiem i cebulką.Źródło: Naj