Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepka nadziewana ryżem, zapieczona z bobem, boczkiem i porami w śmietanowym sosie, Pyszna i delikatna.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3837
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3837
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Składniki
Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy. W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób – powinien być aldente. Ugotowany bób przelać zimną wodą na sitku a następnie obrać z łupinek.
Ryż ugotować też al dente. Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem.
Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bób ze śmietaną przełożyć do kalarepki. Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.