Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewana kalarepka

Nadziewana kalarepka

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 3577

Dodano:

Odsłon: 842

Kalarepka nadziewana ryżem, zapieczona z bobem, boczkiem i porami w śmietanowym sosie, Pyszna i delikatna.

Składniki

  • 5 kalarepek
  • 100 g ryżu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • ½ jasnozielonej papryki
  • szczypta soli
  • ½ kg bobu
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 pory, pokrojone w talarki
  • pół pęczka koperku
  • 2 grube plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Nadziewana kalarepka

Przygotowanie

  1. Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy.
    W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia
    W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób – powinien być aldente. Ugotowany bób przelać zimną wodą na sitku a następnie obrać z łupinek.

  2. Ryż ugotować też al dente.
    Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem.

  3. Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
    Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    Bób ze śmietaną przełożyć do kalarepki.

    Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń