Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 3577
Dodano: 30.08.2019
Odsłon: 842
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy.
W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia
W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób – powinien być aldente. Ugotowany bób przelać zimną wodą na sitku a następnie obrać z łupinek.
Ryż ugotować też al dente.
Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem.
Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Bób ze śmietaną przełożyć do kalarepki.
Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 30 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Super pomysł - bób świetnie pasuje! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz