Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepka nadziewana ryżem, zapieczona z bobem, boczkiem i porami w śmietanowym sosie, Pyszna i delikatna.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 87
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 188
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 203
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 439
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 87
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 188
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 203
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 439
Składniki
Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy. W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób – powinien być aldente. Ugotowany bób przelać zimną wodą na sitku a następnie obrać z łupinek.
Ryż ugotować też al dente. Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem.
Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bób ze śmietaną przełożyć do kalarepki. Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.