Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nadziewany boczek"
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 443
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 994
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 89
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 443
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 994
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 89
Składniki
Boczek umyj, rozkrój na płat. Natrzyj 3 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, majerankiem i ziołami do grilla. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Mielone wymieszaj z ostatnim przeciśniętym ząbkiem czosnku, posiekaną natką, jajkiem i poszatkowaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem, papryką i chili. Rozłóż na płacie boczku, zroluj i obwiąż nicią lub umieść w siatce do wędlin.
Na patelni rozgrzej masło i łyżkę oleju. Obsmaż boczek z każdej strony. Przełóż do brytfanny, podlej 3-4 łyżkami wody i tłuszczem z patelni. Piecz pod przykryciem w temp. 180 st., aż rolada będzie miękka (ok. 2 godziny).
czas ok. 150 min; porcja – 300 kcal, cena 2,20 zł
Chutney do mięs i wędlin
Pokrój i uduś kilka jabłek. Osobno zeszklij 2-3 duże cebule. Połącz z jabłkami, podlej wytrawnym białym winem i jeszcze chwilę duś razem. Powstały chutney dopraw do smaku solą, pieprzem oraz korzennymi przyprawami. Nałóż do słoików, zapasteryzuj. Podawaj do mięs i wędlin.Źródło: Świat kobiety