Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nadziewany mostek cielęcy"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Mostek cielęcy najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mięso umyj, osusz, usuń ewentualne chrząstki i dobrze oprósz solą.
Natrzyj czosnkiem, dopraw pieprzem, zwiń w rulon, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na dobę (minimalnie mięso powinno poleżeć ok. 8 godzin). Po tym czasie wyjmij i rozwiń mięso, żeby nie było zimne.
Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu i usmaż na nim cebulę. Boczek drobno posiekaj, szynkę i ozorek pokrój w kostkę. Wszystko wraz z mieloną cielęciną dodaj do cebuli i wymieszaj.
Dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Farsz rozłóż wzdłuż środka płata mięsa. Zwiń ciasno i obwiąż cienkim sznurkiem.
Dno brytfanny wysmaruj smalcem, włóż roladę i dolej trochę wody, by je przykryć. Piecz ok. 1,5 godziny, podlewając sosem spod pieczeni.
Zarumienione mięso wyjmij, rozsznuruj i pokrój na plastry. Podawaj z sałatką z pomidora i sałaty oraz np. ziemniakami.Źródło: Tele Tydzień