Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć przygotowanie tego dania wymaga czasu, bez wątpienia jest to najlepsza sałatka, jaką jadłam! Idealna na każdą porę roku, a jej składniki bez wątpienia znajdziesz w lodówce i spiżarce. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowywania dania, użyj gotowanego kurczaka oraz marchewkę z rosołu, a także ziemniaki z drugiego dania obiadowego. Jeśli masz ochotę na wegetariańską wersję, pomiń mięso.
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3574
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 379
Gulasz z resztek to rozwiązanie w duchu zero waste – idealny sposób na wykorz...
Odsłon: 61
Wszyscy lubią gołąbki, ale mało kto ma czas i cierpliwość do pracowitego zawi...
Odsłon: 1437
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3574
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 379
Gulasz z resztek to rozwiązanie w duchu zero waste – idealny sposób na wykorz...
Odsłon: 61
Wszyscy lubią gołąbki, ale mało kto ma czas i cierpliwość do pracowitego zawi...
Odsłon: 1437
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, osusz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem czarnego pieprzu i listkiem laurowym. Zostaw mięso w wywarze do ostygnięcia, a będzie miękkie i soczyste. Ostudzonego kurczaka pokrój w kostkę. Jeśli używasz wędzonego kurczaka albo szynki, pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo (8-10 minut), ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Umyj ziemniaki i marchewki, ale nie obieraj. Ugotuj w mundurkach do miękkości, po czym wystudź i też pokrój w kostkę. Posiekane w drobną kostkę ogórki odsącz na sicie, po czym lekko odciśnij. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Jeśli chcesz zmniejszyć jej ostrość, przelej ją wrzątkiem. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sicie.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieść w misce. W szklance rozmieszaj majonez ze śmietaną albo jogurtem i musztardą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Gotowy sos przelej do sałatki i wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia, a następnie podawaj, dekorując posiekaną natką pietruszki.