Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza sałatka, jaką jadłam? Oczywiście ta z dużą ilością warzyw, rozpływającym się w ustach kurczakiem i kremowym dressingiem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Sposób przygotowania sałatki jest niesamowicie prosty i szybki, dzięki czemu sprawdzi się zarówno jako pożywny lunch, jak i kolacja. Dowiedz się, jakie składniki są obowiązkowe.
Wszystkie składniki do sałatki są niesamowicie proste. Pierwsze skrzypce grają tu niewątpliwie kawałki kurczaka, najlepiej wędzonego, ale jeśli nie dysponujesz takim, możesz też użyć gotowanego mięsa z rosołu, ale sprawdzi się nawet szynka konserwowa. Jeśli zaś uwielbiasz ryby, możesz skosztować wyśmienitej sałatki z tuńczykiem. Niezwykle ważne są też warzywa, takie jak ziemniaki czy marchewka, które sprawiają, że danie jest bardzo pożywne i zaspokoi nawet duży głód w pracy czy szkole. Nie zapominaj też o jajkach, które razem z kurczakiem dostarczają dużej ilości białka budującego mięśnie i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości.
Przygotowania wyśmienitej sałatki zacznij od zebrania i wstępnego przyrządzenia wszystkich składników. Najszybszym rozwiązaniem jest wykorzystanie produktów, które już masz w lodówce - na przykład mięsa czy ziemniaków z obiadu dnia poprzedniego. W przeciwnym wypadku użyj wspomnianego już wcześniej wędzonego kurczaka oraz ugotuj i pokrój w drobną kostkę ziemniaki i marchewki.
Ta propozycja nawiązuje nieco do klasycznej sałatki jarzynowej, stąd i podstawowymi składnikami warzywnymi są tu ziemniaki i marchewki. W tej wersji przepisu znajdziesz też ogórki kiszone, cebulkę i groszek konserwowy. Z powodzeniem jednak możesz użyć tego, co masz w lodówce. Kukurydza w puszce doda przyjemnej słodyczy i chrupkości, a ostry por będzie drażnił twoje kubki smakowe. W sezonie koniecznie użyj świeżych warzyw - czerwona papryka i świeży koperek podkręcą smak. Ciekawa będzie też sałatka z selerem, a może poeksperymentujesz i dodasz także ananasa?
Przygotowania najlepszej sałatki nie mogą pominąć wyboru przypraw. Każda jajeczna sałatka musi być dobrze posolona, ale oczywiście obowiązkowe są także pieprz i natka pietruszki. Całość możesz uzupełnić o przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży koperek czy też suszoną bazylię. Miłośnicy ostrzejszych potraw będą zachwyceni możliwością posypania dania szczyptą pieprzu cayenne czy też imbiru.
Podstawą dobrej sałatki jest oczywiście sos, który łączy ze sobą wszystkie składniki w jedną, pyszną całość. Sos na bazie kwaśnej śmietany czy jogurtu naturalnego jest tu obowiązkowy, gdyż dodaje całości kremowej konsystencji, a także idealnie komponuje się z mięsem, ziemniakami czy jajkami. Nie zapominaj o dodatku musztardy - świetnie pasuje tu miodowa, ale w zależności od indywidualnych preferencji możesz wypróbować również dijon, francuską czy najbardziej popularną - sarepską. Przyprawy do sałatki najlepiej wsypuj właśnie w dressingu, co da gwarancję ich odpowiedniego rozprowadzenia po wszystkich składnikach.
Pracując na gotowanych i miękkich produktach, trzeba uważać, by w trakcie ich mieszania nie rozgnieść ich zbytnio, bo zamiast wyśmienitej sałatki otrzymasz niezachęcająco wyglądającą masę. Najlepiej sprawdzi się duża drewniana łyżka lub silikonowa szpatułka. Najlepsza sałatka, jaką jadłam, potrzebuje też czasu, by wszystkie smaki się połączyły w jedną całość, dlatego po jej przygotowaniu wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut, ale z powodzeniem możesz pozostawić ją w chłodzie na dłużej - nawet na całą noc. Pamiętaj tylko o szczelnym przykryciu dania, żeby nie wyschło i nie wchłonęło innych zapachów.
Idealnie dobrane składniki i aromatyczny, kremowy sos to podstawa dobrej sałatki. W tej wersji jest pożywna, odpowiednio zbilansowana i pyszna. Bez trudu można ją spakować do śniadaniówki oraz zabrać do pracy czy szkoły. To jednak nie jest jej jedyne zastosowanie - będzie idealna nawet na świątecznym stole jako alternatywa dla klasycznej sałatki jarzynowej.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 868
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 868
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, osusz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem czarnego pieprzu i listkiem laurowym. Zostaw mięso w wywarze do ostygnięcia, a będzie miękkie i soczyste. Ostudzonego kurczaka pokrój w kostkę. Jeśli używasz wędzonego kurczaka albo szynki, pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo (8-10 minut), ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Umyj ziemniaki i marchewki, ale nie obieraj. Ugotuj w mundurkach do miękkości, po czym wystudź i też pokrój w kostkę. Posiekane w drobną kostkę ogórki odsącz na sicie, po czym lekko odciśnij. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Jeśli chcesz zmniejszyć jej ostrość, przelej ją wrzątkiem. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sicie.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieść w misce. W szklance rozmieszaj majonez ze śmietaną albo jogurtem i musztardą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Gotowy sos przelej do sałatki i wszystko dokładnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia, a następnie podawaj, dekorując posiekaną natką pietruszki.