Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki po bretońsku, z mąką gryczaną"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Składniki
40 minut • Porcja 600 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 4 porcje.
Do miski przesiej mąkę gryczaną i pszenną. Do oddzielnego naczynia wlej mleko, dodaj jajko, sól i zmiksuj. Stopniowo wlewaj je do miski z mąką, cały czas mieszając. W rondelku roztop masło i wymieszaj je z ciastem. Odstaw na godzinę.
Na gorącej patelni cienko posmarowanej olejem usmaż naleśniki.
Szynkę pokrój w cienkie paseczki, ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Naleśniki rozłóż na blasze, posyp je serem i szynką. Brzegi naleśników zwiń i na środek każdego wbij po jajku.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Zapiekaj do czasu, aż białko się zetnie, a ser roztopi.Źródło: Kobieta i życie