Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Naleśniki z boczniakami i kapustą
  • Dania główne
  • Przepis na

Naleśniki z boczniakami i kapustą

13.02.2024 Odsłon: 16642
5.0 (20 oceny)

Przepis dnia: 01-03-2024

Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Już od dawna chodziły za mną naleśniki z boczniakami i kapustą. Miałam na nie tak wielką ochotę, że przygotowałam naprawdę dużą porcję, a następnie większość zamroziłam. To będą obiady „na czarną godzinę”, łatwe do odgrzania po rozmrożeniu. Naleśniki z farszem z boczniaków i kapusty można podać zaraz po usmażeniu i posmarowaniu gorącym nadzieniem po jego wcześniejszym podgrzaniu. Można też wszystkie naleśniki posmarować farszem, zwinąć w dowolny sposób i odsmażyć na patelni lub opiec w piekarniku. I wreszcie można zwinięte nadziane naleśniki panierować w jajku i bułce tartej, a następnie zrumienić z każdej strony na gorącym tłuszczu lub w piekarniku. Okazało się, że dla nas najsmaczniejsze są panierowane, a następnie obsmażone na oliwie, ale wypróbowałam też inne sposoby.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 157

do 15 min 15 min
19
AZgotuj
AZgotuj
Śniadania

Omlet w azjatyckim stylu

Śniadania Omlet w azjatyckim stylu

Pełen smaku omlet z dodatkiem sosu ponzu i szczypiorkiem

  • Azjatycka
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 149

do 15 min 15 min
2
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 834

do 60 min 60 min
4
agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 285

do 15 min 15 min
6
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 398

do 15 min 15 min
25
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 901

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 157

do 15 min 15 min
19
AZgotuj
AZgotuj
Śniadania

Omlet w azjatyckim stylu

Śniadania Omlet w azjatyckim stylu

Pełen smaku omlet z dodatkiem sosu ponzu i szczypiorkiem

  • Azjatycka
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 149

do 15 min 15 min
2
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 834

do 60 min 60 min
4
agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 285

do 15 min 15 min
6
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 398

do 15 min 15 min
25
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 901

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Naleśniki z boczniakami i kapustą
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 750 g boczniaków (3 tacki) – mogą być małe kawałki, pokruszone grzyby, trzonki odcięte od grzybów przeznaczonych na kotlety panierowane
  • 3 duże cebule
  • 3-4 łyżki tłuszczu do smażenia (użyłam oliwy, ale może być olej, masło klarowane albo smalec)
  • biała kapusta – niewielka główka, po oczyszczeniu i pokrojeniu około 1200-1300 g
  • pieprz (dużo!) i sól do smaku
  • opcjonalnie – kilka łyżek bułki tartej do zagęszczenia farszu, jeśli jest zbyt mokry (może być bezglutenowa bułka tarta)
  • naleśniki przygotowane wg ulubionego przepisu - około 20 sztuk
Sposób przygotowania:
1

Trzy cebule obierz z łusek, a następnie pokrój je w ćwierćplasterki. Na dużej patelni (moja ma średnicę 28 cm i jest dość głęboka) rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim cebulę do momentu, aż zbieleje i zacznie się rumienić.

2

W międzyczasie oczyść i opłucz boczniaki, a następnie pokrój je na kawałki wielkości „na jeden kęs”. Do farszu można też użyć mniejsze kawałki, grzyby pokruszone, niewyrośnięte, połamane oraz twarde trzonki, które zostały odcięte od kapeluszy boczniaków przeznaczonych do innych potraw. Dzięki temu nie zmarnuje się żaden, najmniejszy nawet kawałek boczniaka!

3

Pokrojone boczniaki wrzuć na patelnię z podsmażoną cebulą. W pierwszej chwili grzyby puszczą sporo płynu, dlatego trzeba je smażyć na dużym ogniu, żeby woda szybko wyparowała. Dzięki temu boczniaki na koniec nie będą ugotowane, tylko usmażone. Smaż grzyby, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje większość płynu. W tym momencie możesz dodać po połowie łyżeczki mielonego pieprzu i soli i raz jeszcze wymieszać.

4

Od tej chwili podgrzewaj boczniaki bez mieszania, żeby mogły podsmażyć się i zrumienić od spodu. Dopiero gdy się zrumienią, wymieszaj je, starając się przewrócić większość na dugą stronę. I znów smaż bez mieszania i potrząsania patelnią. Lekko rumiane boczniaki znacznie lepiej, bardziej intensywnie smakują w farszu, niż takie uduszone w nadmiarze płynów.

5

Główkę kapusty umyj i usuń zewnętrzne, uszkodzone liście, a następnie pokrój na kawałki, usuwając głąb i pobliskie najgrubsze ogonki liściowe.

6

Kawałki kapusty włóż do garnka, a następnie zalej około litrem wrzącej wody i dodaj łyżeczkę soli. Wody powinno być tyle, żeby niemal zakryła kapustę. Przykryj garnek i gotuj warzywo do miękkości, czyli około pół godziny.

7

Ugotowaną kapustę odcedź na dużym sicie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

8

Ugotowaną i ostudzoną kapustę przepuść przez maszynkę do mielenia.

9

Zmiel również usmażone boczniaki z cebulą, a następnie wymieszaj składniki, przypraw na ostro pieprzem i solą. Gdyby powstała masa wydawała się zbyt mokra, dodaj kilka łyżek bułki tartej, która wchłonie nadmiar płynu. Tutaj trzeba kierować się obserwacją i wyczuciem, ponieważ z kolei masa nie może być zbyt sucha, bo wówczas będzie się kruszyć. Więc dodawaj bułkę tartą po trochu, z umiarem.

10

Na każdy usmażony naleśnik nałóż farsz i zwiń w dowolny sposób: w rulon, w kopertę, w trójkąt lub w krokiet. Albo jakoś inaczej – tak, jak lubisz.

11

Naleśniki z boczniakami i kapustą podsmaż następnie na patelni z niewielką ilością tłuszczu albo podgrzej w piekarniku lub air fryerze i podawaj gorące.

12

Niektóre formy naleśników (rulon, krokiet) można panierować, obtaczając je w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru na patelni lub piec (piekarnik, air fryer). Te z patelni są smaczniejsze, ale pieczone – mniej tłuste i zdrowsze.

13

Nadmiar naleśników z farszem można zamrozić, zarówno panierowane, jak i bez panierki.

14

Farsz z boczniaków i kapusty można też przeznaczyć na pasztet albo na wegetariańskie kotlety mielone, ale to już chyba wymaga osobnego wpisu, więc dziś muszą Ci wystarczyć naleśniki.

15

Dodam tylko, że doskonale pasują do barszczu.

16

Smacznego!

17

Z airfryera.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki