Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki z dżemem truskawkowym"
Składniki
Mleko wlewam do wysokiego naczynia. Dodaję mąkę oraz jajko. Wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy nie ma już żadnej grudki, przykrywam ciasto i odstawiam na bok na ok. 30 minut, aby mąka spęczniała. Potem odlewam ok. 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego. Mieszam je z kakao.
Rozgrzewam patelnię, cienko smaruję ją olejem. Wylewam małą porcję jasnego ciasta. Równomiernie rozprowadzam je po całej patelni. Potem nabieram łyżkę ciemnego ciasta i wylewam je na naleśnik, robiąc przy tym dekoracyjne esy-floresy. Smażę naleśnik na rumiano z obu stron. Zsuwam na talerz odwrócony do góry dnem. Tak samo smażę kolejne naleśniki. Zajmuje mi to około 15 minut.
Gotowe naleśniki smaruję dżemem i zwijam. Podaję bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatek można serwować śmietanę ubitą z cukrem waniliowym.
Do ciasta dolewam gazowaną wodę mineralną. Dzięki temu naleśniki są delikatniejsze i bardziej puszyste. Kakao dobrze jest rozpuścić w odrobinie wrzątku lub przesiać. Wtedy w cieście nie będzie żadnych grudek.
Do smażenia wybieram patelnię z niskim brzegiem. Ułatwia to przewracanie naleśników, nawet jeśli nie ma się wprawy.Źródło: Naj