Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z mąki ryżowej to danie dedykowane osobom stosującym dietę wegańską, które nie chcą rezygnować z tych pysznych, słodkich placków. Są pyszne, delikatne i puszyste, dzięki użyciu proszku do pieczenia. Jeśli masz problemy z ich przewróceniem, możesz z powodzeniem masy użyć do przygotowania naleśników przypominających w kształcie pancakes. Naleśniki będą dobre na śniadanie, obiad czy kolację. W tej wersji są znacznie lżejsze i mniej obciążają układ pokarmowy.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1066
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1066
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Składniki
W misce wymieszaj mleko roślinne z solą, cukrem i olejem.
Dodaj mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Dobrze ubij całość trzepaczką.
Masę przełóż do blendera i zapulsuj kilkukrotnie aż całość będzie gładka, gęsta i pozbawiona grudek.
Patelnię teflonową rozgrzej na małym ogniu i wylej odrobinę oleju. Przetrzyj patelnię kuchennymi ręcznikami zbitymi w kulę, rozprowadzając tłuszcz.
Wylewaj na patelnię po chochelce ciasta naleśnikowego. Rozprowadź je równo, tworząc naleśnika. Smaż z obu stron na złoty kolor przez 2 minuty z każdej strony. Przewracając, trzeba bardzo uważać, bo naleśniki łatwo się łamią – dobrze jest przerzucić je w powietrzu lub użyć dwóch szpatułek.
Naleśniki z mąki ryżowej odkładaj warstwowo na talerz. Podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców lub wegańskiego sosu czekoladowego.