Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki z morelami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1464
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1464
Składniki
35 min ; Porcja: 375 kcal; Cena porcji: 2 zł.
Morele umyj, osusz. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ potnij na cząstki. Włóż je do miseczki. Skrop likierem, lekko przemieszaj i wstaw do lodówki.
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wlej mleko oraz wodę mineralną. Wbij jajka. Dodaj sok i skórkę startą z pomarańczy. Dosyp cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto na naleśniki przykryj, odstaw na około 20 minut, aby mąka spęczniała.
Dużą patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem. Wylewaj małe porcje ciasta, rozprowadzaj je równomiernie po całej patelni i smaż cienkie naleśniki. Gotowe placki poskładaj w trójkąty. Napełnij je morelami zamarynowanymi w likierze. Od razu podawaj.Źródło: Naj