Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki obiad albo pyszny deser. Naleśniki z owocami możemy podać zarówno jako słodki obiad bezmięsny czy też jako deser. Możemy je też zjeść na kolację. Pyszne, smakujące zarówno dużym jak i małym.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1064
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 428
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1188
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 237
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1064
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 428
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1188
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 237
Składniki
Do naczynia wlewamy mleko. Do mleka dodajemy oliwę/olej, wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie roztrzepujemy trzepaczką rózgową, tak aby nie było grudek. Za pomocą takiej trzepaczki ciasto daje się szybko i ładnie rozrobić na gładko. Potem trzepaczka przyda się nam jeszcze do przemieszania ciasta od czasu do czasu przed wylewaniem na patelnię, gdyż na dnie naczynia lubi się zbierać gęstsze ciasto. Jeśli chcemy tego uniknąć musimy ciasto od czasu do czasu przemieszać. Ja robię to za każdym razem, gdy na patelni smaży się kolejny naleśnik. Gotowe ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstego oleju. Początkowo daję 200 g mąki. Po roztrzepaniu oceniam, czy gęstość ciasta jest wystarczająca i ewentualnie dodaję 1 lub 2 łyżki
Rozgrzewamy patelnię - ja używam specjalnej do naleśników. Na patelnię nie wlewam tłuszczu ( jest już w cieście ), a następnie wlewam na patelnię porcję ciasta i szybko rozprowadzam go kolistymi ruchami po patelni. Smażymy z obu stron. Na drugą stronę przewracamy za pomocą łopatki, gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni i nabierze złotego koloru. Drugą stronę również smażymy na złoty kolor, po czym naleśnik zsuwamy na talerz
To czy naleśniki smażę mocniej czy słabiej zależy od tego, czy będę je jeszcze obsmażała po posmarowaniu nadzieniem czy też nie. Jeśli będę je obsmażała, to smażę je na dość blady kolor, jeśli nie, to smażę je nieco dłużej
Po przygotowaniu naleśników przygotowuję nadzienie: Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku podlewamy je niewielką ilością wody i pod przykryciem rozgotowujemy. Mieszamy, aby jabłka całkiem się rozpadły. Po rozgotowaniu odkrywamy i odparowujemy nadmiar płynu
Do rozgotowanych jabłek dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę gruszki, mango i na koniec banany
Mus owocowy nakładamy na placki naleśnikowe i zawijamy
Dodatkowo możemy posypać je cukrem pudrem