Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z szynką i porem.

Naleśniki z szynką i porem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3070

Dodano:

Odsłon: 1223

Sycące naleśniki na obiad lub na imprezkę...

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. wody mineralnej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
  • Na farsz:
  • 200 g szynki konserwowej
  • 250 g sera żółtego (np. gouda, ementaler)
  • 1 por
  • sol, pieprz do smaku ( ale nie za dużo ponieważ szynka i ser jest słony)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki z szynką i porem.

Przygotowanie

  1. Do mleka dodajemy jajka, sól, kurkumę, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (jeżeli ciasto jest zbyt wodniste to dodajemy mąkę, a jeżeli zbyt gęste to dolewamy wodę). Smażymy naleśniki.

  2. Na patelnię wlewamy olej (1/4 szkl) i wsypujemy por pokrojony w pół krążki. Mieszamy, aby por się nie przypalił tylko zeszklił. Następnie dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę i dalej mieszamy. Po 10 min. dodajemy ser, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Gorący farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy jak krokiety. Podajemy od razu lub opiekamy na patelni, wtedy są chrupiące. Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń