Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Naleśniki z żurawiną"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8017
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 292
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 693
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8017
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 292
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 693
Składniki
Z mąki, jajek, mleka, 2 łyżek oleju, 2 łyżeczek cukru i 1/3 łyżeczki soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut, aby mąka spęczniała.
Żurawinę (bez rozmrażania) wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone na kawałeczki ananasy oraz rodzynki. Włóż cynamon i goździki. Wsyp cukier brązowy – do smaku. Konfitura powinna być dosyć słodka. Owoce duś na małym płomieniu ok. 40 minut, aż żurawina będzie miękka, ale nie rozpadnie się. Konfiturę jeszcze raz posłodź.
Rozgrzaną patelnię cienko posmaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta. Równomiernie je rozprowadź po całej powierzchni. Smaż cienkie naleśniki. W sumie ok. 15 minut.
Placki od razu posmaruj gorącą masą żurawinową. Naleśniki złóż w trójkąty. Ułóż na ogrzanym talerzu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj