Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki ze szpinakiem i szynką

Naleśniki ze szpinakiem i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Naleśniki ze szpinakiem i szynką"

Składniki

  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 2 szalotki (albo małe cebulki)
  • 20 dag gotowanej szynki w plasterkach
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżeczek oleju
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mikserem mąkę z mlekiem, jajkiem i odrobiną soli. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 10 minut, aby mąka spęczniała.

  2. Szpinak przebierz, opłucz, dokładnie osusz listki i porwij je na kawałeczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Szynkę oraz ser pokrój w kostkę. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.

  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Smaż na nim szalotki oraz szpinak przez 4-6 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj z szynką i serem.

  4. Rozgrzej dużą patelnię. Smaruj ją pozostałym olejem. Wylewaj porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki. Placki posmaruj nadzieniem szpinakowym. Złóż, formując rożki. Posyp przygotowaną natką.

  5. ok. 35 min, 1 porcja zawiera ok. 430 kcal, ok. 2,70 zł za porcję

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń