Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedzielny obiad kojarzy się z ciepłą, rodzinną atmosferą i tradycyjnymi daniami mięsnymi. Tym razem proponujemy przygotować kurczaka w nieco inny sposób – faszerowanego pieczarkami i cebulką, a następnie zawijanego. Roladki z kurczaka wychodzą wyjątkowo aromatyczne, mają wyrazisty smak, a dodatek boczku nadaje im chrupkości i zatrzymuje soczystość kurczaka. Idealnie sprawdzą się na rodzinne, niedzielne spotkania.
naczynie żaroodporne, wykałaczki, nóż, deska do krojenia
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5800
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5800
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 291
Składniki
Umyj pieczarki pod bieżącą wodą. Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Pokrój cebulę w kosteczkę. Pieczarki i cebulę podsmaż na maśle, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez ok. 7 minut. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Gdy będzie gotowe odstaw do przestygnięcia.
Filety z kurczaka umyj i osusz. Rozbij tłuczkiem, przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Na każdy płat mięsa nałóż porcję farszu oraz starty ser.
Zwiń w roladki, a następnie pozawijaj wokół nich plastry boczku. Zepnij całość wykałaczkami.
Przygotuj naczynie żaroodporne. W naczyniu poukładaj przygotowane roladki. Każdą roladkę posmaruj z zewnątrz masełkiem (najlepiej wcześniej rozpuszczonym). Roladki z kurczaka wstaw do rozgrzanego piekarnika (nastawionego na 180 stopni z termoobiegiem) piecz przez około 30 minut.
Gdy roladki będą już gotowe, pozbądź się wykałaczek. Podawaj z puree, kluskami lub samym sosem. Smacznego!