Do góry

Dania główne Przepis na:

Obiadowe pulpety w sosie własnym

Obiadowe pulpety w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 3220

Dodano:

Odsłon: 313

Pulpeciki w sosie własnym to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych obiadów. Bardzo szybki w przygotowaniu a w dodatku przepyszny. Polecam!

Składniki

  • 500g mięsa mielonego 
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • Ulubione przyprawy do mięsa mielonego- u nas sól, pieprz, koperek, czosnek, papryka słodka, papryka ostra
  • Można dodać jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • Woda lub rosół lub wywar warzywny
  • Sól, pieprz do smaku, ewentualnie vegeta
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone łączymy z przyprawami, kaszą i jajkiem, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony. Gdy mięso jest podsmażone dolewamy rosół - tyle aby zakryć pulpety. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 30 min. Po tym czasie w połowie szklanki wody mieszamy łyżkę mąki aby noe bylo grudek, dodajemy chochelkę sosu z pulpetow i mieszamy. Całość wlewamy do gotujących pulpetów i mieszamy aby sosik zgęstniał. Doprowadzamy do ponownego zagotowania i gotowe. Kosztujemy czy nie trzeba doprawić sosiku. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas ziemniaczki z koperkiem i warzywa. Smacznego!




  2. Gdy używamy wody zamiast rosołu można dodać liść laurowy oraz ziele angielskie do smaku, ewentualnie vegetę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń