Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet jabłkowy działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, wspomagająco na układ pokarmowy oraz pobudzająco na przemianę materii. Nic dziwnego, że jego stosowanie jest tak popularne od lat. Możesz z niego przyrządzić napój wraz z wodą i miodem, dodawać do zup i dań na ciepło. Oto tradycyjna receptura na ocet jabłkowy Siostry Anastazji.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Wlej letnią wodę do dużego słoika lub szklanego naczynia, wymieszaj razem z miodem i cukrem. Powinna sięgać maksymalnie do połowy, aby jeszcze zmieściły się owoce. Jabłka pokrój w ćwiartki, oczyść z ogonków. Wrzuć do mikstury w słoiku. Całość powinna sięgać do 3/4 naczynia, a jabłka nie powinny wystawać poza poziom wody.
Zamiast zakrętki, przykryj słoik lnianą ściereczką. Zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Zostaw tak na 7 dni, mieszając przynajmniej 2 razy dziennie całą miksturę. Następnie odstaw na 4-5 tygodni bez mieszania. Po tym czasie odcedź roztwór, a powstały ocet przelej do butelek. Zabezpiecz zakrętkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Źródło: e-smaknatury.com.pl