Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet jabłkowy działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, wspomagająco na układ pokarmowy oraz pobudzająco na przemianę materii. Pity na czczo pomaga lepiej przyswajać żelazo zawarte w warzywach. Nic dziwnego, że jego stosowanie jest tak popularne od lat. Możesz z niego przyrządzić napój wraz z wodą i miodem, dodawać do zup i dań na ciepło. Oto tradycyjna receptura na ocet jabłkowy Siostry Anastazji.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113244
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 653
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1152
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 742
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113244
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 653
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1152
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 742
Składniki
Wlej letnią wodę do dużego słoika lub szklanego naczynia, wymieszaj razem z miodem i cukrem. Powinna sięgać maksymalnie do połowy, aby jeszcze zmieściły się owoce. Jabłka pokrój w ćwiartki, oczyść z ogonków. Wrzuć do mikstury w słoiku. Całość powinna sięgać do 3/4 naczynia, a jabłka nie powinny wystawać poza poziom wody.
Zamiast zakrętki, przykryj słoik lnianą ściereczką. Zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Zostaw tak na 7 dni, mieszając przynajmniej 2 razy dziennie całą miksturę. Następnie odstaw na 4-5 tygodni bez mieszania. Po tym czasie odcedź roztwór, a powstały ocet przelej do butelek. Zabezpiecz zakrętkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Źródło: e-smaknatury.com.pl