Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet jabłkowy działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, wspomagająco na układ pokarmowy oraz pobudzająco na przemianę materii. Pity na czczo pomaga lepiej przyswajać żelazo zawarte w warzywach. Nic dziwnego, że jego stosowanie jest tak popularne od lat. Możesz z niego przyrządzić napój wraz z wodą i miodem, dodawać do zup i dań na ciepło. Oto tradycyjna receptura na ocet jabłkowy Siostry Anastazji.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118339
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8470
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2233
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1581
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118339
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8470
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2233
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1581
Składniki
Wlej letnią wodę do dużego słoika lub szklanego naczynia, wymieszaj razem z miodem i cukrem. Powinna sięgać maksymalnie do połowy, aby jeszcze zmieściły się owoce. Jabłka pokrój w ćwiartki, oczyść z ogonków. Wrzuć do mikstury w słoiku. Całość powinna sięgać do 3/4 naczynia, a jabłka nie powinny wystawać poza poziom wody.
Zamiast zakrętki, przykryj słoik lnianą ściereczką. Zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Zostaw tak na 7 dni, mieszając przynajmniej 2 razy dziennie całą miksturę. Następnie odstaw na 4-5 tygodni bez mieszania. Po tym czasie odcedź roztwór, a powstały ocet przelej do butelek. Zabezpiecz zakrętkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Źródło: e-smaknatury.com.pl