Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet jabłkowy działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, wspomagająco na układ pokarmowy oraz pobudzająco na przemianę materii. Nic dziwnego, że jego stosowanie jest tak popularne od lat. Możesz z niego przyrządzić napój wraz z wodą i miodem, dodawać do zup i dań na ciepło. Oto tradycyjna receptura na ocet jabłkowy Siostry Anastazji.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 136
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38447
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 136
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38447
Składniki
Wlej letnią wodę do dużego słoika lub szklanego naczynia, wymieszaj razem z miodem i cukrem. Powinna sięgać maksymalnie do połowy, aby jeszcze zmieściły się owoce. Jabłka pokrój w ćwiartki, oczyść z ogonków. Wrzuć do mikstury w słoiku. Całość powinna sięgać do 3/4 naczynia, a jabłka nie powinny wystawać poza poziom wody.
Zamiast zakrętki, przykryj słoik lnianą ściereczką. Zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Zostaw tak na 7 dni, mieszając przynajmniej 2 razy dziennie całą miksturę. Następnie odstaw na 4-5 tygodni bez mieszania. Po tym czasie odcedź roztwór, a powstały ocet przelej do butelek. Zabezpiecz zakrętkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Źródło: e-smaknatury.com.pl