Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ogórki w sosie krewetkowym"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 633
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 890
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 454
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 633
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 890
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 454
Składniki
Ogórki umyj dokładnie i osusz. Przekrój je wzdłuż na pół i usuń miękki miąższ oraz nasiona.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodaj 3/4 krewetek, posyp curry, przemieszaj. Po chwili smażenia krewetki na patelni zalej śmietanką. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Chwilę trzymaj go na małym ogniu, aby zgęstniał. Jeśli okaże się za rzadki, zagęść go zasmażką przygotowaną z łyżeczki mąki oraz masła. Pozostałe masło rozgrzej na głębokiej patelni i przesmaż na nim suchy ryż. Po chwili zalej go 2 szklankami wody, osól i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem.
Ugotowany ryż lekko przestudź i połącz z jajkiem oraz siekaną natką pietruszki. Farszem ryżowym wypełnij wydrążone ogórki. Do naczynia żaroodpornego wlej sos krewetkowy, na nim ułóż ogórki, a wokół poukładaj cząstki cytryny. Naczynie wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok. 30 min w temp. 200°C. Pod koniec pieczenia posyp pozostałymi krewetkami.
Zapiekane ogórki podawaj na ciepło jako samodzielne danie.
80 minut Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie