Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet z piekarnika z warzywami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36573
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36573
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Składniki
Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową lub szparagi ugotuj w osolonym wrzątku (powinny być al dente, tzn. lekko twardawe). Zanurz je w bardzo zimnej wodzie, by nie straciły koloru i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smaż jeszcze 1-2 min. Do miski wbij jajka, dodaj starty żółty ser i ricottę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzoną cebulę, pomidory oraz fasolkę lub szparagi, wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Wlej masę. Piecz 20-30 min, aż masa się zetnie, w temperaturze 170°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Rada: Do omletu możesz dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę.
40 minut Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie