Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykłe danie tureckie, które przeniesie Cię w krainę Orientu.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3011
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2737
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3358
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3011
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2737
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3358
Składniki
Mięso z kurczaka, wieprzowinę oraz namoczoną uprzednio bułkę dwukrotnie zemleć. Do masy mięsnej dodać jajka, posiekaną pietruszkę przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, sól, pieprz, paprykę oraz przyprawę do zup. Dobrze wyrobić.
Z przygotowanej masy formować wilgotnymi dłońmi wałeczki wielkości kopytek. Użyć kebaby w żaroodpornym naczyniu, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić na ok 10 minut do piekarnika. nie dopuścić, by kebaby przypiekły się, lepiej, żeby dusiły się we własnym sosie.
Po uduszeniu kebaby ostudzić, ułożyć w pojemniku, wyłożonym folią aluminiową. W kebaby można wkłuwać wykałaczki, udekorować je warzywami, np. pokrojoną rzodkiewką, świeżymi ziołami, sałatą.