Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykłe danie tureckie, które przeniesie Cię w krainę Orientu.
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 357
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 645
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 959
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 465
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 357
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 645
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 959
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 465
Składniki
Mięso z kurczaka, wieprzowinę oraz namoczoną uprzednio bułkę dwukrotnie zemleć. Do masy mięsnej dodać jajka, posiekaną pietruszkę przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, sól, pieprz, paprykę oraz przyprawę do zup. Dobrze wyrobić.
Z przygotowanej masy formować wilgotnymi dłońmi wałeczki wielkości kopytek. Użyć kebaby w żaroodpornym naczyniu, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić na ok 10 minut do piekarnika. nie dopuścić, by kebaby przypiekły się, lepiej, żeby dusiły się we własnym sosie.
Po uduszeniu kebaby ostudzić, ułożyć w pojemniku, wyłożonym folią aluminiową. W kebaby można wkłuwać wykałaczki, udekorować je warzywami, np. pokrojoną rzodkiewką, świeżymi ziołami, sałatą.