Do góry

Dania główne Przepis na:

Ostry sos do mięs

Ostry sos do mięs

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 16

Sprawdzony przepis na "Ostry sos do mięs"

Składniki

  • 5 świeżych i 10 suszonych śliwek
  • 150 ml wody
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka papryki ostrej
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu (sos najlepiej podawać do mięs pieczonych: polędwicy
  • karkówki lub grillowanego kurczaka)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki suszone namocz na noc w wodzie. Zagotuj razem wydrylowane śliwki świeże i suszone, potem duś do czasu, aż staną się bardzo miękkie.

  2. Śliwki odcedź, ostudź i wsyp do blendera. Rozdrobnij na gładki sos. Dodaj 2 łyżki octu, łyżkę brązowego cukru, wyciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki ostrej papryki i imbir.

  3. Całość znów wlej do garnka i gotuj na małym ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj 2 gwiazdki anyżu. Sos możesz podawać na ciepło lub przelać do słoiczka i serwować na zimno jako dodatek do dań mięsnych.

  4. Sos będzie słodszy, gdy dodasz granulowaną prażoną cebulkę.

  5. Czas przygotowania: 35 min (bez namaczania) 150 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń