Do góry

Dania główne Przepis na:

Otopa z boczku

Otopa z boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 2205

Dostałam kawałek świeżego boczku od zaprzyjaźnionego gospodarza. Usmażyłam pyszną otopę. Potrawa ta nazywana jest różnie w innych regionach kraju np. tuszonka lub świeżonka.

Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku bez skóry i kości
  • 3-4 duże cebule cukrówki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Otopa z boczku

Przygotowanie

  1. Boczek kroję w plastry. Układam i smażę na dużej, głębokiej z grubym dnem patelni. Podczas smażenia plastry boczku obracam, aby równomiernie się zrumieniły. Do usmażonego boczku dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażę pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Solę i pieprzę do smaku.

  2. Usmażoną otopę podaję ze świeżym domowym chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń