Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ozorki na słodko-kwaśno"
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1138
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1138
Składniki
Ozorki umyj, zalej bulionem. Gotuj około godziny. Kiedy będą już miękkie, wyjmij je z bulionu. Obierz, dokładnie oczyść, pokrój w cienkie słupki. Dymki oczyść, cebulki pokrój w kosteczkę, a szczypiorek posiekaj.
Paprykę rozetnij, usuń środki z pestkami, strączek pokrój w paseczki. Marchewki obierz, pokrój w cienkie plasterki, a następnie na duże kawałki albo w słupki. Krążki ananasa osącz, pokrój w grubą kostkę.
W woku albo na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulki dymek oraz resztę pokrojonych warzyw. Smaż 5–7 minut. Dołóż ozorki. Smaż kolejne 5–7 minut. Dodaj ocet i ananasy. Pod koniec smażenia przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sosem sojowym, cukrem oraz pieprzem.
Gotowy gulasz posyp sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Tina