Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ozorki paprykowe"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Ozorki oczyść, opłucz i zalej w misce zimną wodą. Naczynie z ozorkami odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie wyszoruj ozorki starannie szczoteczką, usuń gruczoły ślinowe, przełóż do garnka i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj je 90 minut. W tym czasie papryki przekrój na pół, usuń nasiona, opłucz i pokrój w paseczki. Cebule obierz z łupin i pokrój w piórka.
W dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i smaż około 3 minut. Następnie wsyp paprykę w proszku, wlej bulion, wino, dodaj pieprz oraz listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu aż warzywa staną się miękkie.
Powstały sos dopraw jeszcze pieprzem, ajvarem i solą. Gdyby okazał się za rzadki, zagęść go mąką rozmieszaną z małą ilością zimnej wody.
Ozorki obierz ze skóry, pokrój w plasterki, włóż do sosu, podgrzej. Udekoruj majerankiem i podawaj z ryżem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie