Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paella z kurczakiem i pomidorami"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 172
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 172
Składniki
Mięso kurczaka opłucz pod zimną, bieżącą wodą, osusz, podziel na porcje i natrzyj czarnym świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w paski. Jeśli używasz bulionu z kostki, przygotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w ósemki. Paluszki krabowe pokrój na kawałki.
Cztery łyżki oleju rozgrzej na dużej, głębokiej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka na rumiano. Usmażone mięso przełóż na talerz. Do oleju, na którym smażył się kurczak wrzuć cebule i czosnek, smaż chwilę. Następnie dorzuć pokrojoną paprykę i smaż razem jeszcze około 5 minut.
Do podsmażonych warzyw wsyp ryż, wymieszaj, przypraw solą, białym pieprzem, szczyptą szafranu i smaż kilka minut. Dodaj kawałki z kurczaka, mrożone mule, wlej bulion drobiowy i duś na małym ogniu ok. 25 min, aż ryż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy paella będzie niemal gotowa, dodaj pokrojone pomidory, paluszki krabowe oraz oliwki i gotuj jeszcze ok. 5 min. Paellę podawaj ciepłą, ale nie gorącą!Źródło: Świat i Ludzie