Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny 'pie' irlandzki
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326129
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12001
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16613
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5350
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326129
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12001
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16613
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5350
Składniki
Piers kurczaka kroimy w duza kostke. Por myjemy, odcinamy ciemno zielone liscie i korzonki, przekrawamy w poprzek i drugi raz myjemy, upewniajac sie ze nie ma piasku miedzy lisciami. Szatkujemy biala i jasno zielona czesc pora na pol centymetrowe pol talarki. Podsmazamy por na masle z odrobina soli, zdejmujemy z patelni, podsmazamy kurczaka, do garnka przekladamy por, kurczaka i groszek, podlewamy bulionem drobiowym, doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. W szklance rozrabiamy zoltko, smietanke i make na rzadka paste i wlewamy do bulionu przez siteczko szybko mieszajac sos, aby nie powstaly grudki. Kiedy osiagniemy wystarczajaca gestosc i podgotujemy, zeby maka sie przegotowala, odstawiamy do calkowitegoi ostygniecia. Jest to wazne, aby po przykryciu ciastem francuskim spod byl zimny.
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na desce, przykladamy naczynie do zapiekania do gory dnem i obkrawamy ciasto, aby mialo taki sam ksztalt i wymiary co brzeg naczynia, wycinamy rozniez kolko na srodku, ok 2cm (aby w trakcie pieczenia para miala ktoredy uciekac). Przekladamy kurczaka z sosem do naczynia do zapiekania, wyrownujemy powierzchnie. Z pozostalego ciasta wykrawamy ok 2 cm paski i wykladamy nimi brzegi naczynia dociskajac aby sie dobrze trzymaly. Pozostalym bialkiem jajka smarujemy przyklejone paski ciasta i nakladamy wyciety duzy kawalek szczelnie zlepiajac z paskami ciasta na naczyniu. Dobrym sposobem jej przycisniecie widelcem, dzieki czemu dobrze sie skleja i powstaje ladny wzorek do okola. Pieczemy ok 30 min w 180C az do zrumienienia i wyrosniecia ciasta. Smacznego!