Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny 'pie' irlandzki
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Piers kurczaka kroimy w duza kostke. Por myjemy, odcinamy ciemno zielone liscie i korzonki, przekrawamy w poprzek i drugi raz myjemy, upewniajac sie ze nie ma piasku miedzy lisciami. Szatkujemy biala i jasno zielona czesc pora na pol centymetrowe pol talarki. Podsmazamy por na masle z odrobina soli, zdejmujemy z patelni, podsmazamy kurczaka, do garnka przekladamy por, kurczaka i groszek, podlewamy bulionem drobiowym, doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. W szklance rozrabiamy zoltko, smietanke i make na rzadka paste i wlewamy do bulionu przez siteczko szybko mieszajac sos, aby nie powstaly grudki. Kiedy osiagniemy wystarczajaca gestosc i podgotujemy, zeby maka sie przegotowala, odstawiamy do calkowitegoi ostygniecia. Jest to wazne, aby po przykryciu ciastem francuskim spod byl zimny.
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na desce, przykladamy naczynie do zapiekania do gory dnem i obkrawamy ciasto, aby mialo taki sam ksztalt i wymiary co brzeg naczynia, wycinamy rozniez kolko na srodku, ok 2cm (aby w trakcie pieczenia para miala ktoredy uciekac). Przekladamy kurczaka z sosem do naczynia do zapiekania, wyrownujemy powierzchnie. Z pozostalego ciasta wykrawamy ok 2 cm paski i wykladamy nimi brzegi naczynia dociskajac aby sie dobrze trzymaly. Pozostalym bialkiem jajka smarujemy przyklejone paski ciasta i nakladamy wyciety duzy kawalek szczelnie zlepiajac z paskami ciasta na naczyniu. Dobrym sposobem jej przycisniecie widelcem, dzieki czemu dobrze sie skleja i powstaje ladny wzorek do okola. Pieczemy ok 30 min w 180C az do zrumienienia i wyrosniecia ciasta. Smacznego!