Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczne mięsko:) przyprawy trzeba dostosować do własnego podniebienia. Ja podczas już duszenia się pałeczek dodałam jeszcze kurkumy i kuminu. :)
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2579
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2734
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2922
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2579
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2734
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2922
Składniki
Pałeczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, doprawić kurkumą, kuminem, papryka, solą i pieprzem (polecam dodać również szafran). Dodać dwie łyżki oliwy. Całość wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oliwy. Pałeczki obsmażania mocno z każdej strony. W garnku zagotować ok. 1 litr wody. W międzyczasie kroimy w piórka cebulę, czosnek przeciskamy przez praske, a pieczarki kroimy w większe kawałki. Gdy pałeczki mamy przesmażone, przekładamy je do garnka z wrzącą woda.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebule, czosnek i pieczarki. Podsmażamy całość. Przekładamy do pałeczek. Całość dusimy ok 40-60 min aż pałeczki będą miękkie. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Mieszamy. Na sam koniec mąkę ziemniaczaną wymieszać z 4 łyżkami wody, następnie 4 łyżkami sosu, przelać do potrawy i wymieszać z resztą sosu. Gotować bez przykryć przez 10 min, aż sos trochę zgęstnieje. Ja podałam z ryżem i sałatka z pomidorów.
.