Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałeczki z kurczaka w sosie z kurkuma i kuminem

Pałeczki z kurczaka w sosie z kurkuma i kuminem

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 152

Dodano:

Odsłon: 303

Bardzo aromatyczne mięsko:) przyprawy trzeba dostosować do własnego podniebienia. Ja podczas już duszenia się pałeczek dodałam jeszcze kurkumy i kuminu. :)

Składniki

  • Ok. 1 kg pałeczek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oliwa do smażenia
  • Kurkuma 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny 0,5 łyżeczki
  • Papryka czerwona 2 łyżeczki
  • Kumin 1,5 łyżeczki
  • Sól
  • Skrobia ziemniaczana lub mąka 2 łyżeczki
  • Ok. 1 litr gorącej wody
  • 1/2 cytryny
  • Pół pęczka natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pałeczki z kurczaka w sosie z kurkuma i kuminem

Przygotowanie

  1. Pałeczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, doprawić kurkumą, kuminem, papryka, solą i pieprzem (polecam dodać również szafran). Dodać dwie łyżki oliwy. Całość wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

  2. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oliwy. Pałeczki obsmażania mocno z każdej strony. W garnku zagotować ok. 1 litr wody. W międzyczasie kroimy w piórka cebulę, czosnek przeciskamy przez praske, a pieczarki kroimy w większe kawałki. Gdy pałeczki mamy przesmażone, przekładamy je do garnka z wrzącą woda.

  3. Na tą samą patelnię wrzucamy cebule, czosnek i pieczarki. Podsmażamy całość. Przekładamy do pałeczek. Całość dusimy ok 40-60 min aż pałeczki będą miękkie. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.

  4. Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Mieszamy. Na sam koniec mąkę ziemniaczaną wymieszać z 4 łyżkami wody, następnie 4 łyżkami sosu, przelać do potrawy i wymieszać z resztą sosu. Gotować bez przykryć przez 10 min, aż sos trochę zgęstnieje. Ja podałam z ryżem i sałatka z pomidorów.

  5. .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń